Go to Top

Як захиститися від поліомієліту?

Автор: Адміністрація.  Розділ: Новини.

Поліомієліт повернувся в Україну!

Що потрібно знати батькам!?

Поліомієліт – високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті!!!

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати  від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт.

Прояви хвороби можуть бути різними:

Жодних симптомів: без будь яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків. У такому разі вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, оскільки присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції лишається непоміченою.

Грипоподібні симптоми: лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання, – протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус поширюється найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу

Рухові розлади: сильний біль в уражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутись за кілька годин.

Наслідки!!!

Поширення вірусу, що загрожує довколишнім паралічем і смертю.

Поліовірус поширюється непомітно і швидко через відсутність будь – яких ознак захворювання у більшості носіїв, створюючи загрозу невиліковного паралічу і смерті для величезної кількості невакцинованих дітей і навіть дорослих.

Тож, якщо у вашої дитини “тягне руку” або вона не встає на ніжку, негайно зверніться до вашого сімейного лікаря!!! 

Поліомієлітний параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція  вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється.

Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5-10% помирають через те, що параліч вразив саме дихальні м’язи. Врятувати й підтримувати життя в таких випадках можливо, лише штучно підтримуючи процес дихання.

Як захиститися від поліомієліту?

Ліків проти поліомієліту не існує!

!!! Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є вакцинація.

В Україні вакцинація проти поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у державних поліклініках безкоштовно, відповідно до календаря щеплень.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту:

  • у 2 місяці: 1 доза
  • у 4 місяці: 2 доза
  • у 6 місяців: 3 доза
  • у 18 місяців: 4 доза
  • у 6 років: 5 доза
  • у 14 років: 6 доза

Вакцини, які використовують для щеплення у поліклініці, зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання  в Україні.

!Зверніться з дитиною до свого сімейного лікаря та зробіть щеплення у кабінеті щеплень поліклініки! Щеплення безкоштовне!

Бережіть себе та своїх дітей і будьте здорові!

best seo companies