Go to Top

Всесвітній день боротьби проти сказу

Автор: Dev.Team.  Розділ: Новини.

Починаючи з 2007 року, щороку відзначається Всесвітній день боротьби проти сказу.

Сказ — це особливо небезпечне смертельне інфекційне захворювання, якому, втім, можна запобігти за допомогою вакцини. Людям сказ передається переважно від собак.

Мета цього пам’ятного дня — привернути увагу до наслідків сказу в людей і тварин, підвищити обізнаність про профілактичні заходи і залучити увагу до успішних прикладів боротьби з цим захворюванням.

Всесвітній день боротьби зі сказом є ініціативою благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» (ARC) та «Центрів боротьби з хворобами і профілактики хвороб» (CDC), Атланта, у Сполучених Штатах Америки за підтримки Всесвітньої Організації Охорони здоров’я. Цей День має щорічний характер і проводиться 28 вересня.

Всесвітній день боротьби зі сказом покликаний підвищувати інформованість про наслідки сказу у людини і тварин, наскільки легко його попереджати і як викоренити це захворювання серед людей, ведучи боротьбу з його збудником в резервуарах серед тварин.

У Всесвітній день боротьби проти сказу увага залучається до наслідків цієї хвороби у людей і тварин і до того, як запобігти і зупинити сказ, ведучи боротьбу з цією хворобою серед тварин. За даними спонсорів, Альянсу з боротьби проти сказу і Центрів Сполучених Штатів Америки щодо боротьби з хворобами і профілактиці хвороб, щорічно 55 000 осіб вмирає від сказу – в середньому, одна людина кожні 10 хвилин.

Є безпечні та ефективні вакцини, доступні для людей, покусаних тваринами, у яких може бути сказ, але через високу вартість вони мало застосовуються в країнах, що розвиваються.

Що робити, якщо вас покусав собака?

Отже, сьогодні відзначають #Всесвітній_день_боротьби_проти_сказу. А це тому, що кожного року через сказ гине понад 55 тисяч людей і більш ніж мільйон тварин у всьому світі.

Головною причиною, що призводить до захворювання і смерті укушених скаженими тваринами людей, є небажання (незнання) пройти профілактичне лікування вакциною.

Крім того, причиною смерті від цього захворювання стає пізнє звернення до фахівців та пізній початок лікування. Тоді як очищення рани та імунізація, зроблені якомога раніше після підозрілого контакту з твариною, можуть запобігти розвитку сказу практично на 100%.

Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські тварини.
Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину чи потрапляння зараженої слини на слизові оболонки. У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Ваші дії після укусу тварини?

Не чекайте проявів симптомів! Навіть якщо укус був не до крові, слина зараженої тварини могла потрапити на подряпини, а цього достатньо, щоб заразитися.

Одразу ж добре промийте уражене місце великою кількістю води з милом.

Продезінфікуйте рану антисептичним засобом на основі спирту чи йоду (не перекисом водню!)

Зверніться у найближчий медичний заклад.

Якщо ви не впевнені, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення вакциною.

Якщо є можливість, зверніться у ветслужбу, щоб перевірити на сказ тварину, яка вас вкусила. Тварину треба помістити під карантин на 10 днів для нагляду. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена сказом.

Якщо тварину неможливо знайти та протестувати, необхідно провести повний профілактичний курс профілактичних щеплень.

Завжди вакцинуйте від сказу своїх домашніх собак та котів!

Дбайте про себе та своїх домашніх улюбленців і будьте здорові!

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

639866/ https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=430

best seo companies