Go to Top

У Львові стартує акція з раннього виявлення і профілактики туберкульозу

Автор: Dev.Team.  Розділ: Новини.

Прес-реліз від 17 березня 2017 року прес-служби Львіської міської ради.

Традиційно весною управління охорони здоров’я міста проводить акцію «Дні профілактики туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання у населення». З 20 березня по 7 квітня львів’ян закликають пройти флоорографічне та спірографічне обстеження, щоб профілактувати і вчасно виявляти туберкульоз та захворювання легень. Цьогоріч акція відбудеться уже вдесяте поспіль в рамках Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз (24 березня).
Туберкульоз передається аерогенно, тобто через повітря, і зараження відбувається при вдиханні повітря у закритих приміщеннях, які погано провітрюються, і де перебуває або перебувала хвора на відкриту форму туберкульозу людина. Збудник легко потрапляє в організм, проте частіше не спричиняє захворювання. Лише у 10% осіб, які інфікувалися туберкульозною паличкою, розвивається туберкульоз, і найчастіше він виникає у людей зі слабкою імунною системою, хворих на цукровий діабет, дітей до 5 років, підлітків, осіб похилого віку, хворих на злоякісні новоутворення, ВІЛ-позитивних.
«2016 року захворюваність на туберкульоз у Львові становила 53 випадки на 100 тис. населення, тоді як у 2015р. – 56,2 випадки на 100 тис. населення. Проте незважаючи на зменшення кількості хворих, смертність від цієї недуги збільшилась з 6,5 випадків на 100 тис. населення у 2015 році до 8,5 випадків у 2016 році. Це пояснюється збільшенням кількості померлих осіб без постійного місця проживання, а також збільшенням кількості резистентних форм туберкульозу та пізнього звернення до медичних закладів тих пацієнтів, яким вперше діагностували туберкульоз», – наголошує начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.
Відтак, львів’ян закликають пройти флоорографічне та спірографічне обстеження у поліклініках міста, бо саме профілактика, вчасне виявлення і лікування цієї недуги на ранніх етапах – запорука успішного і швидшого одужання, адже туберкульоз – виліковний. Водночас слід пам’ятати, що правильний спосіб життя, регулярне харчування, відмова від шкідливих звичок та фізична активність суттєво знижують ризики інфікування туберкульозом та вберігають від захворювань.
Нагадаємо, торік під час «Днів профілактики туберкульозу і хронічних захворювань органів дихання» обстеження пройшли 25 472 осіб, у 3 осіб виявлено підозру на туберкульоз (0,01%). Спірографічне обстеження проведено 2 266 особам, ХОЗЛ виявлено у 399 осіб (17,6%).
Також минулоріч медики та пацієнти Львова отримали нові можливості для ефективнішої діагностики туберкульозу та захворювань бронхо-легеневої системи на ранніх стадіях – для шести поліклінік міста за районним принципом (1МКЛ, 4МКЛ, 2МП, 4МП, 5МП, 6МП) було закуплено сучасні цифрові флюорографи.

Довідка
Туберкульоз залишається серйозною проблемою загальнодержавного масштабу. Нині цю соціально небезпечну інфекційну хворобу слід розглядати крізь призму економічних і соціальних аспектів.
Сьогодні кожен житель України в той чи інший спосіб контактує з хворими на туберкульоз, навіть не підозрюючи про це. Важливо знати, що можна зменшити вірогідність зараження у закритому приміщенні, забезпечивши його регулярне провітрювання. На відкритому повітрі туберкульоз не передається.
Симптоми, що можуть свідчити про наявність у людини туберкульозу, такі: кашель, що триває понад два тижні, незначне підвищення температури тіла, втрата ваги, пітливість вночі, слабкість і втома. Якщо людина відчуває хоча б один із цих симптомів, слід обов’язково звернутися до лікаря!

Участь візьмуть: Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я ЛМР; Остап Місюра, головний лікар 4-ї МКП; Діана Дем’яненко, завідувач відділення сімейної медицини №6 4-ї МКП; Ігор Чорній, завідувач рентгенологічного відділення 4-ї МКП.

best seo companies