Go to Top

Слово на захист вакцинації: Імунізація – важливий процес для підтримки здоров’я всього організму

Автор: Dev.Team.  Розділ: Новини.

Останнім часом багато дискусій точиться навколо питання доцільності планової імунопрофілактики. Екрани рясніють фільмами, які не мають наукового підґрунтя,
запущено конвеєр публікацій у ЗМІ проти щеплень з порадами, так званих, «фахівців».

Особливо прикро, коли такі поради дають лікарі-гомеопати, знахарі, травники, які ніколи не працювали у клініці і не бачили, до прикладу, дітей із дифтерією. Часто ці люди взагалі не мають ліцензії на такий вид діяльності.

Це спричинило те, що батьки дезорієнтовані і практично не знають, як правильно себе повести. У багатьох випадках вони відмовляються робити щеплення дітям раннього віку. Це надзвичайно небезпечно, бо саме малюки є найчутливішою групою населення.

Робити чи не робити своєму малюку щеплення – це основне питання, яке постає перед кожною молодою мамою, тим паче, що останнім часом вони все частіше чують про можливість відмовитись від цієї маніпуляції.

Впродовж останніх років значно побільшало батьків, які побоюються, а то й відмовляються робити будь-які щеплення своїм дітям. Проте, профілактична вакцинація досі вважається одним із найбільших досягнень медицини. Якщо ж батьки відмовляються від щеплень, то інакше, як прояв безвідповідальності це не можна трактувати.

Метою проведення щеплень є створення умов несприйнятливості до інфекційних хвороб шляхом їхньої імітації. Для цього в організм малюка вводять ослаблений збудник хвороби. У відповідь на це організм починає виробляти захисні реакції й перемагає штучну хворобу, а «пам`ять» про неї залишається.

Деякі вакцини вже з першого разу забезпечують організму стійкий імунітет. До них належать щеплення від кору та свинки.

Рекордсменом за терміном дії імунного захисту можна вважати щеплення проти правця – понад 20 років.

Нині наша держава забезпечує вакцинацію проти десяти недуг:

• туберкульозу,
• дифтерії,
• правця,
• кашлюка,
• поліомієліту,
• гепатиту В,
• гемофільної інфекції,
• кору,
• краснухи і паротиту.


Всі ці щеплення — безкоштовні. Надзвичайно важливо зробити щеплення вчасно, згідно з національним календарем щеплень.

Якщо перебіг вагітності у матері був без ускладнень, дитина народилася доношеною і в неї немає інших протипоказань до щеплень, то перше щеплення зазвичай робиться ще в пологовому будинку. Це вакцина проти туберкульозу, яку вводять дитині на 3-5-й дні після народження. Якщо в дитини є певні протипоказання до щеплення, то його виконують пізніше, через 2-3 тижні.

Профілактичні щеплення – єдиний надійний засіб профілактики інфекційних захворювань.


ПОРАДИ БАТЬКАМ ЩОДО ПІДГОТОВКИ МАЛЮКА ДО ВАКЦИНАЦІЇ

Щоб вакцинація відбулась успішно, батькам потрібно:

1. Насамперед відвідати лікаря, що спостерігає дитину, аби впевнитись, що малюк повністю здоровий.
2. Можливо сімейний лікар вирішить проконсультувати малюка у невролога, імунолога, або скласти індивідуальний план імунізації.
3. Для повноти інформації мамі потрібно спостерігати за дитиною декілька днів до щеплення, звернути увагу на її сон, настрій, апетит, стілець, температуру тіла тощо. Наприклад, якщо протягом цього часу батьки відмічатимуть неспокійний сон, поганий апетит, зміни у випорожненнях свого немовляти, то щеплення слід трохи відстрочити.
4. В день запланованої вакцинації не слід вводити нові продукти харчування, а якщо дитина на грудному вигодовуванні, матері потрібно відмовитись від прийому «нових» продуктів.
5. Потрібно намагатись обмежити контакт з хворими дітьми, аби запобігти захворюванню на респіраторні інфекції.
6. Свою домашню аптечку необхідно поповнити жарознижуючими засобами.


Більшість батьків, відмовляючись від щеплень, мотивують свої дії страхом перед ускладненням вакцинації. Але ми забуваємо, що небезпечними можуть бути будь-які медикаменти та і продукти харчування також, але ця небезпека є мінімальною, особливо в порівнянні з небезпекою самого захворювання.

Фото – І. Апостолюк
Автор – Наталія Цимбала,
заступник головного лікаря з медичної частини КНП «6-а міська поліклініка м. Львова»

best seo companies